Érintésvédelem

Az érintésvédelem azt jelenti, hogy az általunk használt villamos berendezések ne okozzanak áramütést akkor sem, ha azok meghibásodnak. Minden elektromos berendezés ugyanis, amit használunk, megsérülhet használat közben, így akár áramütést is okozhat. Ezt elkerülendő a villamos berendezések beüzemelésekor komoly biztonsági és szerelési előírásokat kell betartani. Ha ezt betartják és az érintésvédelem megfelelően működik, akkor a berendezés meghibásodásakor sem kell áramütéstől tartani.

erintesvedelemÉrintésvédelmi mérések, felülvizsgálatok készítése

Az érintésvédelmi mérés, egy villamos műszeres mérésből áll.  A helyszínen történt vizsgálat során, valamint az ott tapasztaltak során, minősítjük a villamos berendezéseket, hogy azok megfelelnek-e a mindenkori érvényben lévő érintésvédelmi előírásoknak. Ez a felülvizsgálat tartalmazza az érintésvédelmi szerelői ellenerőzést is.

Villanyszerelő mesterünk rendelkezik az érintésvédelem felülvizsgálója bizonyítvánnyal.

 Érintésvédelmi jegyzőkönyv, szakvélemény készítése

Az érintésvédelmi jegyzőkönyv elkészítését is vállaljuk. Ez a jegyzőkönyv tartalmazza részletesen az érintésvédelmi mérések eredményeit és minősítéseit, miszerint a mérés megfelelt vagy pedig nem az előírtaknak.

Villámvédelem

Földünket óránként közel 500.000 villámcsapás éri. Szerencsére ezek nem egyszerre csapnak be. Azonban a biztonság kedvéért érdemes az otthonunkat a biztonságunk és az ingóságaink védelmének érdekében villámvédelemmel ellátni.

Egy vihar közben történt direkt villámcsapás komoly károkat tud okozni. A külső villámvédelem általában arra szolgál, hogy az ekkor keletkező magas elektromos feszültséget a földbe vezesse el.  Ebben az esetben az elektromos áram egyáltalán nem hatol át az épület anyagán.

Azonban indirekt villámcsapás is könnyen tud károkat okozni. Ennek oka, hogy potenciálkülönbség van a föld vagy az elektronikus berendezések között, de az elektromágneses indukció is felléphet a hosszabb vezetékeken.  A belső villámvédelem ennek kiküszöbölésére hivatott.

Villámvédelmi mérések, felülvizsgálatok készítése

A villámvédelmi felülvizsgálatok során mindig nagyon odafigyelünk, hogy a belső villámvédelem szabványosan történt-e, illetve hogy a belső túlfeszültség védelmi készülékek megvannak-e, szabványos-e a felszerelésül, elhelyezésük. A villámvédelmi vizsgálatokat minden esetben az érvényben lévő szabályoknak megfelelően végezzük el. Ezekről a szabályokról az OTSZ, Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik.

Villanyszerelő mesterünk rendelkezik villámvédelmi felülvizsgáló bizonyítvánnyal.

Villámvédelmi jegyzőkönyv, szakvélemény készítése

Miután a villámvédelmi rendszert átvizsgáltuk, a kötelező földelési méréseket elvégeztük, azután tudjuk a villámvédelmi jegyzőkönyvet elkészíteni.  A villámvédelmi jegyzőkönyv minden esetben tartalmazza a vizsgálat dátumát, az ellenőrzés határait, azt, hogy az ellenőrzés milyen szabványok szerint történt, a villámvédelem kiviteli és átadási dokumentumait, a vizsgálat minősítését.